Vijf tips voor het bewateren van de tuin deze zomer

Vijf tips voor het bewateren van de tuin deze zomer

Het belooft weer een warme zomer te worden dit jaar, heerlijk! Maar ook een uitdaging als het op het bewateren van de planten aan komt! Want wanneer sproei je nou het beste en moet dat heel vaak of juist niet? Met onderstaande vijf tips helpen we je graag op weg naar een bloeiende tuin dit seizoen!

 

  1. Geef de planten in je tuin minder vaak maar wel meer water 

De borders met bloemen hebben meestal genoeg aan 2 keer per week water. Je kan dus beter enkele keren grondig sproeien of gieten, dan dagelijks alleen een beetje oppervlakkig te bewateren. Zo ben je er zeker van  dat het water de wortels bereikt. Planten die in potten staan, kun je tijdens warme periodes wel het beste dagelijks gieten. Zorg wel dat het overtollig water weg kan uit de pot, bijvoorbeeld door een laag hydrokorrels onderin of een gat in de bodem. Vooral planten en bloemen in keramische potten hebben voldoende water nodig. Onbewerkt keramiek droogt namelijk snel uit.

  1. Geef je planten ‘s morgens en/of ‘s avonds water

Sproei op warme dagen ‘s avonds wanneer de bodem afgekoeld is, zo verdampt er minder water en hebben je planten meer tijd om het vocht op te nemen. Doe het niet te laat, je planten hebben dan nog de kans om op te drogen, zodat ze ‘s nachts als het afkoelt, niet gaan schimmelen. Om diezelfde reden is in de vroege ochtend sproeien of water geven ook helemaal goed!

  1. Geef de planten in je tuin gelijkmatig water

De meeste planten houden ervan om gelijkmatig water te krijgen. Je kan ze wel net een beetje laten uitdrogen voor je ze opnieuw water geeft. Zo bevorder je de wortelgroei. Wacht uiteraard niet te lang. Voor gelijkmatige bevochtiging kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een poreuze druppelslang of een tuinslang met gaatjes, deze methode is ideaal voor zowel moestuinen als sierperken.

  1. Besproei je tuin met regenwater

Je planten begiet je het liefst met regenwater, Dit scheelt niet alleen een hoop geld maar het is ook milieuvriendelijk én ook beter voor je planten. Regenwater bevat namelijk nauwelijks tot geen kalk en is meteen op een aangename temperatuur zodat je planten het water makkelijker kunnen opnemen. Investeer dus in een regenton deze zomer als je er nog geen hebt! Deze zijn in veel modellen, kleuren en maten verkrijgbaar, vraag erna in ons tuincentrum.

  1. Maak tijdens het sproeien van je planten de bladeren niet nat

Wanneer je niet alleen de aarde maar de volledige plant een douche geeft, kan dat schadelijke gevolgen hebben. De blaadjes die ‘s nachts nog nat zijn, kunnen gaan schimmelen. Overdag werken de waterdruppels op de bladeren dan weer als een vergrootglas en veroorzaken kleine brandplekken. Giet dus rechtstreeks op de aarde onder de bladen tijdens warme zomerdagen.



 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
15 grote en kleine tuinklussen voor april

April doet wat ‘ie wil, dus kies tussen de eventuele hoosbuien en voorjaarsstormen door een dag met een warm lentezonnetje voor deze 15 tuinklussen en -klusjes.

Lees meer...
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...
Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...