Hoe en wanneer snoei je Lavendel?

Hoe en wanneer snoei je Lavendel?

Niet alleen bomen, struiken en heggen moeten gesnoeid; snoeien is ook goed voor veel soorten vaste planten, waaronder lavendel!  Het snoeien van lavendel lijkt op het eerste gezicht misschien een beetje lastig, maar het is eigenlijk best simpel! Snoeien stimuleert de groei van nieuwe bloemen en houdt je planten gezond. Laten we eens kijken hoe je deze kleurrijke sfeermaker het beste kunt snoeien en zo jaar na jaar geniet van een paarse, heerlijk geurende bloemenweelde in de tuin of op het balkon.

 

Wanneer kun je het beste lavendel snoeien?

Wil je mooie, volle, bosse lavendel in de tuin of op je balkon? Dan doe je er goed aan om zeker in het eerste jaar direct juist te snoeien. Door op de juiste momenten in het jaar te snoeien, creëer je volle bossen en voorkom je kale plekken. Lavendelplanten snoei je idealiter twee keer per jaar en dan opde volgende  twee momenten:

  1. In de lente, maart/april. Snoei de lavendel voordat het groeiseizoen begint. Voordat de bloemen beginnen te groeien. 

  2. In de herfst, in september. Knip de plant direct na de bloei weer in vorm. Ga niet te rigoureus te werk, dat bewaar je voor de voorjaarssnoei.

De belangrijikste regel voor het snoeien van lavendel is: Snoei nooit tot in het kale, houtachtige deel. Zorg er altijd voor dat je nog een stukje groen ziet! 

 

 

Lavendel snoeien in het  voorjaar

Voorjaarssnoei wordt de grote snoei genoemd. Als het niet koud is (maart/april), moet u ongeveer ⅓ terugsnoeien, alleen tot het kale hout. Te ver terugsnoeien kan de plant beletten knoppen te produceren.  

 

Lavendel snoeien in het najaar

De najaarssnoei noemen we ook wel gewoon het bijknippen. Tijdens deze snoeibeurt knip je vooral uitgebloeide aren weg. Zo houdt je de plant mooi in vorm.

 

Hoe snoei je lavendel: Welke delen snoeien?

Afhankelijk van waar je plant zich in zijn levenscyclus bevindt, kun je jouw lavendel op verschillende manieren snoeien. 

  • Jonge lavendel, of lavendel in het eerste jaar, moet in het voorjaar en net na de bloei flink worden gesnoeid. Snoei nieuwe scheuten tot op het kale hout bij planten uit het eerste jaar, evenals zaden die tussen de stengels zijn gegroeid, met een schaar of met je vingers.

  • Snoei bij oudere lavendelstruiken of lavendelplanten van het tweede jaar nooit helemaal tot op het kale hout. Houd altijd een beetje groen, nieuw hout zichtbaar. Als u tot op het kale hout knipt, heeft de plant niet genoeg energie om uit te lopen, en zul je met kale struiken eindigen.

 

Welk gereedschap gebruik je?

Het gereedschap hangt af van het type lavendel dat je hebt. Er bestaan twee soorten snoeischaren, papegaaienbek of aambeeld. 

  • Voor het wegknippen van jong hout gebruik je een papegaaienbek. 

  • Als je oude, stugge takken wil snoeien, kies je beter voor een aambeeld schaar. 

Jonge lavendelplanten, zoals "Hidcote" en "Provence", zijn zeer geschikt voor een snoeischaar met papegaaienbek. Heb je een wilde lavendelplant, gebruik dan een snoeischaar met een aambeeld. Lavendelplanten worden het best gesnoeid met een papegaaischaar of een aambeeldsnoeischaar, afhankelijk van hun leeftijd. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is bij het snoeien van lavendelplanten. Met een scherpe snoeischaar maak je de schoonste wonden. Als je verschillende planten met een snoeischaar snoeit, ontsmet ze dan tussen de snoeibeurten door om de verspreiding van eventuele ziekten te voorkomen.

Aan de slag!

Zoals je ziet, is het snoeien van lavendel niet erg moeilijk. Onthoud dat het belangrijk is om lavendel elk jaar te snoeien. Snoeien stimuleert namelijk nieuwe groei en houdt je planten gezond. Om het meeste uit de kleurrijke lavendelplanten te halen, moet je ervoor zorgen dat je ze op het juiste moment snoeit: in het voorjaar en in het najaar. Succes met de snoeiklus! Heb je nog vragen? Onze medewerkers in het tuincentrum staan altijd klaar om vragen te beantwoorden en advies te geven over het juiste tuingereedschap. Kom langs in Groenentrum Brugge of Ieper!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...