Een gezond gazon zaai je in augustus

Een gezond gazon zaai je in augustus

Met het einde van de zomer in zicht denken we nog maar weinig aan ons gazon. Toch is augustus een van de belangrijkste maanden als het gaat om gazononderhoud. Wil je een prachtig groene grasmat in het voorjaar? Dan begint het echte werk nu.

Stappenplan voor een gezond gazon

Waar moet je beginnen? De hele zomer hebben we ons ingezet voor ons gazon, maar het werk is nog niet klaar. Om voor volgend seizoen een gezonde tuin te garanderen hebben we een stappenplan gemaakt. Lees hier stap voor stap wat je in augustus en september moet doen om ook volgende zomer van een heerlijk groen gazon te kunnen genieten!

  1. Onkruid wieden
    Zie je onkruid in je gazon? Haal het dan onmiddellijk weg. Natuurlijk zullen een paar sprieten onkruid geen grote schade aanbrengen. Echter, veel onkruid bij elkaar trekt het vocht uit je gras en laat het droog en dor achter. Zonder voldoende vocht kan het gras van je gazon niet groeien.

  2. Maai op een hoge stand
    Maaien is ook tijdens de hete zomer belangrijk. Zeker na een paar warme dagen is het mogelijk dat je gazon uitdroogt en bruin kleurt. Wanneer je je gras op een hogere stand maait zorg je dat langere sprieten schaduw verzorgen en dat bodemvocht niet opdroogt. 

  3. Bemesten voor een snelle groei
    Om vliegend van start te gaan, is het advies om  je gazon al aan het einde of aan het begin van de herfst te bemesten. Rond deze periode heeft het gras een lager gehalte stikstof en kalium. Maar dit zijn nou net de twee meest essentiële stoffen voor een voorspoedige groei. Kies voor een gazonmest met deze stoffen erin en je zult merken dat je gras sneller groeit als ooit tevoren!

  4. Belucht het gazon
    Je gazon is wellicht prachtig om naar te kijken, dit hou je ook zo door het regelmatig te beluchten. Het ligt er tenslotte voornamelijk om gebruik van te maken. We lopen over het gras en de kinderen spelen er op. Al deze stappen zorgen voor de verdichting van het gras. Wanneer de bodem te compact wordt laat het weinig ruimte over voor de graswortels om te groeien. Een gezond gazon heeft beluchting nodig. We adviseren je te kiezen voor een beluchtingsmachine. Gemakkelijk te hanteren en heel fijn voor je gazon.

  5. Zaai nieuw gras in augustus of september

Vul dode plekken in je gazon op met nieuw gras in augustus of september. Het is volkomen normaal dat sommige plekken het niet overleven tijdens de zomer. Daarom is het extra belangrijk om gelijk na de zomer, halverwege augustus of begin september, te zaaien. Strooi de graszaadjes over je gazon en gebruik een hark om ze gelijkmatig in de bodem te krijgen. Sproei lichtjes met water en geniet al gauw van een groene grasmat.
 

Planning is het antwoord bij gazononderhoud


Onze laatste tip en misschien wel belangrijkste tip: plan je gazononderhoud. Gras is zot op routine, net als de meeste mensen. Besteed een vaste dag per week aan het maaien, kies een week in Augustus voor groot onderhoud en gebruik het voorjaar voor kleiner onderhoud. Maak je gazon passend in je agenda en wees er zeker van dat je jaarrond een gezond en levendig gazon hebt. Voor meer info, vragen en de juiste producten zien we je graag terug in Groencentrum Brugge en Ieper.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...
Haal meer groen in huis

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...
Doen! Bloemen zaaien in het najaar

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...